Musiikkiopiston hakuaika alkaa musiikkiopistopäivällä ke 14.3. Samalla uuden opetussuunnitelman ja siihen liittyvän valmistelutyön myötä musiikkiopistolaiseksi pääsemisen polut laajenevat. Jo tähänkin asti varhaisiän musiikkikasvatukseen (muskari) on päässyt oppilaaksi ilman pääsytestiä, ja kaikki hakijat on pyritty sijoittamaan johonkin ryhmään. Myös Suzuki-opetukseen on otettu oppilaaksi ilman pääsytestiä, vanhempien haastattelun jälkeen arpomalla. Muskariin ja Suzukiin haetaan edelleen ilman pääsytestiä.

Jos lapsi ei vielä tiedä, mitä soitinta haluaisi soittaa, kannattaa hakea soitinkaruselliin. Karuselliin haetaan muskarin hakukaavakkeella. Soitinkarusellissa kokeillaan vuoden ajan neljää eri soitinta. Lukuvuonna 2017-2018 soittimet olivat huilu, viulu, sähköbasso ja pasuuna. Ensi lukuvuodeksi soittimet voivat muuttua. Karuselliin ei ole pääsytestiä.

Syksyllä 2018 alkaviin soitinopintoihin voi nyt hakea suoraan soitinvalmennukseen, ilman pääsytestiä. Soitinvalmennus voi olla yksilö- tai ryhmäopetusta, ja sitä annetaan vuosittain vaihtuvissa soittimissa. Hakijat voivat ilmoittaa soitintoiveitaan, mutta lopullisesti soittimet määräytyvät sen mukaan, missä instrumenteissa on tilaa. Valmennuspaikka kannattaa ottaa vastaan, vaikka omaan lempisoittimeen ei olisi päässytkään. Vuoden aikana voi kokeilla soitinta, ja seuraavana keväänä päättää, haluaako jatkaa vai kokeilla jotain muuta. Jos soittamisesta innostuu, voi valmennuksesta päästä suoraan perusopintoihin.

Laulajille uutena polkuna on lauluvalmennus. Se on tarkoitettu nuorille, laulusta kiinnostuneille oppilaille, jotka eivät vielä ikänsä vuoksi (ovat alle 14-vuotiaita) voi hakea yksinlaulun opintoihin. Valmennukseen voivat osallistua myös ne oppilaat, jotka ovat hakeneet perusopintoihin, mutta eivät vielä mahtuneet.

Perusopintoihin haetaan pääsytestin kautta. Testiin osallistutaan yksin, ja kaikille hakuaikana perusopintoihin hakeneille lähetetään kutsu pääsytestiin. Jos hakijalla on toiveenaan sellainen soitin, johon on yhtä paljon tai vähemmän hakijoita kuin on vapautuvia paikkoja, hakija voidaan ottaa sisään ilman testiä. Pääsytestiin osallistuneet voivat hakulomakkeessa ilmoittaa, että ovat kiinnostuneita myös soitinvalmennuksesta ja soitinkarusellista.

Tarkoituksenamme on, että jokainen musiikkiopistoon hakenut pääsee opiskelemaan jotain instrumenttia. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti myös opintojen aikana on mahdollista seurata omaa polkuaan musiikin tekemisessä. Meillä on siis tarjolla monta polkua musiikkiin, tulkaa mukaan!


Johanna Hasu,

apulaisrehtori

sointu_lentaa-01.jpg