Valmistelemme paraikaa Viimeiset kiusaukset –oopperaa toukokuun kirkkopäiville. Kuorossa ehtii miettiä monenlaista. Erityisesti huomioni on kiinnittynyt Riitan ja Paavon parisuhteeseen.

Ooppera kertoo voimakkaan uskon herätyksen saavasta Paavo Ruotsalaisesta, jolle Jumalan sanan julistamisesta tuli elämän päätehtävä. Tästä seuraa, että perhe jää toiselle sijalle.

Riidan keskellä Riitta sanoo Paavolle, ”et koskaan kasvanut aikuiseksi”. Mitä on aikuisuus? Mitä on olla aikuinen parisuhteessa? Spontaani ajatus on, että toivottavasti ei pelkkää totisuutta! Huumorin ja leikkimielisyyden ohella se on sitoutumista asemaansa ja vastuunkantamista valinnoistaan, teoistaan ja sanoistaan. Millainen kumppani tai vanhempi olen ja mitä omalta osaltani suhteeseen tuon? Monenlaista olemme suhteessa olemisesta oppineet aikuisuuteemme mennessä, mutta suhde on myös vastavuoroista, alati uuden oppimista itsestä, kumppanista ja lapsista.

Riitta kaipasi Paavolta vastuunkantoa perheestään: olisi ollut leipää ja rakastava isä läsnä. Sen sijaan Paavo matkusteli ympäri maata ja oli läsnä muille. Miten loukkaavaa Riitasta oli, että Paavo priorisoi julistamisen? Miltä tuntuu jäädä kakkoseksi miehen elämässä, juuri sen, jonka varaan on elämänsä laittanut, kenelle sydämensä antanut, kehen uskonut ja luottanut? Tänäkin päivänä kysymme: minkä kanssa perhe kilpailee ajasta ja huomiosta?

Istuessani lavalla kivenä mietin, mitä Riitan ja Paavon sisässä liikkuu. Heidän parisuhteensa problematiikka on varsin ajaton, vaikka kyseiset henkilöt sijoittuvatkin 1700-1800-lukujen taitteeseen. Syvästi koskettaa se inhimillinen kokemus, joista Sirkka Parviainen-Hiekkapelto ja Esa Ruuttunen laulavat. Usein olenkin itkevä kivi.

Ihminen on aina ihminen, eivätkä perustarpeet muutu. Tarve on sama: tulla rakkaansa näkemäksi, kuulemaksi, koskettamaksi ja arvostamaksi. Se on osa jokaista pientä tyttöä ja poikaa, jotka aikuisiksi kasvettuaan elävät parisuhteessa ja etsivät hyväksyvää, sydämeen ulottuvaa rakkautta.    


Heidi Kääriäinen

vs. perheneuvoja

Kouvolan seurakuntayhtymä

Riitta%20ja%20Paavo.jpg

Kuvassa Riitta (Sirkka Parviainen-Hiekkapelto) ja Paavo (Esa Ruuttunen). Taustalla istuu Seppä (Riku Pelo)


P.S. Heidi Kääriäinen on ensimmäinen Musiikkiopistolla -blogin kirjoittajavieras. Hänen kauttaan pääsimme kurkistamaan oopperanteon kulisseihin ja parin kuukauden päästä ensi-iltaan tulevan Viimeiset kiusaukset -oopperan moniin teemoihin. Kiitos Heidille! Otamme mielellään vastaan muitakin kirjoituksia ja ehdotuksia aiheista. Yhteyden meihin saa parhaiten sähköpostilla: johanna.hasu@pkmo.fi